sofiero gangbro

Sofiero Gangbro 

fakta

Gangbro ved Sofiero Slot
Helsingborg, Sverige

Inbudt Konkurrence: 2015
Igangværende 

Totale længde: 56,8m
Bredde: 2,6 m


Bygherre: Helsingborg Stad
Arkitekt: DISSING+WEITLING architecture
Ingeniør: Schlaich Bergermann und Partner
Landskabsarkitekt: Becht aps

Visualiseringer: DISSING+WEITLING architecture 

facts

Pedestrian Bridge by Sofiero Castle
Helsingborg, Sweden

Invited Competition: 2015
In progress

Total length: 56.8m
Width: 2.6 m


Client: The City of Helsingborg
Architect: DISSING+WEITLING architecture
Engineer: Schlaich Bergermann und Partner
Landscape architect: Becht aps

Renderings: DISSING+WEITLING architecture 

Sofiero gangbro

DISSING+WEITLINGs vinderforslag til en gangbro i parken ved Sofiero Slot i Helsingborg er en let og nærmest transparent buet stålkonstruktion, der elegant svæver over en frodig grøn ravine.

Broen skal indgå som en del af slotsparkens oplevelsesrige stiforløb og fungere som en attraktion i sig selv, dog uden at tage fokus fra Sofiero Slot og dets omgivelser. Vi lagde derfor vægt på at skabe en meget let og transparent bro, der nærmest ser ud til at svæve over den underliggende ravine. Vi fandt inspirationen til broens lette struktur og organiske svagt buede S-form i områdets smukke natur. Parkens bakker og raviner, de buede stier og spektakulære udsigtspunkter. Eksplosionen af farver, når rododendronerne i ravinen blomstrer. Stedets eventyrlige stemning, der udfolder sig i takt med årstidernes skriften. Lys og skygge fra trækronernes spil med solstrålerne.

Det var nødvendigt at tage højde for en række tekniske udfordringer i udformningen af broen og i planlægningen af broens anlægsarbejde. Grunden under broen er ustabil, og det var altafgørende ikke at beskadige beplantningen i ravinen under anlægsarbejdet, så stedets smukke tilgroede natur bevares. Ved at lave en bro i ét spænd, undgår vi at spolere ravinen med strukturel støtte underneden. Samtidig harmonerer broens kabelunderspændte brodrager med brodækkets slyngende forløb. Vores mål har været at designe en bro, der kan konstrueres med mindst mulig indvirkning på ravinens vegetation. En bro, der kan konstrueres off-site i to til tre dele, samles på stedet og løftes på plads. Broen er en stålstruktur med et værn, der udgøres af lette V-formede stænger, som udspænder et fint net i tynd stålwire. Værnets håndliste er af træ og har indbygget LED-belysning, som giver den elegante bro en diset, stemningsskabende belysning i døgnets mørke timer.  

 

Sofiero pedestrian bridge

We are taken in by the site – Sofiero Castle and park. Its drama and poesy. The cliff along the coast. The lush vegetation. The play of light and shade. The explosion of colours when the Rhododendrons bloom. The winding pathways that take the visitors through the park, up and down. You just cannot help explore. A constant change of viewpoint. New vistas. Øresund at a distance. Magic. Ever changing with the seasons.

DISSING+WEITLING's winning proposal will be part of all this, part of the winding foot path network. It must be an attraction in itself without overpowering the surroundings. It must take you safely from one brink to the other providing you with a new sensation hovering above the ravine, almost like walking on a spider web. A structure as light and transparent as possible. The bridge has taken its S-form from the winding pathways making the crossing not just taking you from A to B but turning it into an event. The S-shape is a technical challenge as we from the outset wanted a bridge with a single span hereby avoiding supports in the ravine, which we found unacceptable.

Another technical challenge was the soil condition with the unstable slopes. Supports affected by horizontal forces should be avoided in order to eliminate the risk of landslide. The bridge should be dropped down as a structurally self-contained element delivering only a vertical load at the abutments. Our aim has been to design a bridge which could be constructed with minimal impact on the vegetation in the ravine. A bridge that could be fabricated off-site in two or three sections, assembled on location and lifted into place by mobile cranes.

The bridge is a steel structure, with a silvery, glossy coating. Railings are with V-shaped steel posts and a stainless steel mesh infill and a wooden handrail with built-in LED lighting. The pavement consists of a two-component polymer coating with a skid-proof natural stone granulate topping in a colour similar to that of the pebbles on the pathways.

The structural system of the proposed footbridge consists of a simply-supported beam conjugated to a suspension cable underneath it to overcome a 56m-long span. The main girder is composed by a straight steel box with a curved cantilevered deck connected to its top, stiffened by equally-spaced intermediate steel sheets, whereas the suspension system is consists of a set of intermediate struts connecting the main girder to a catenary cable, fixed at the ends.