rheinkai 500

Rheinkai 500 mixed-use complex

MA-PER-11C copy_2.jpg

fakta

Rheinkai 500
Mixed-use bygning
Mainz, Tyskland
2012

Konkurrence

Arkitekt: DISSING+WEITLING architecture

Visualiseringer: DISSING+WEITLING architecture

 

facts

Rheinkai 500
Mixed-use complex
Mainz, Germany
2012

Competition

Architect: DISSING+WEITLING architecture

Renderings: DISSING+WEITLING architecture

Rheinkai 500 mixed-use complex

The mixed-use building, situated at the Mainz harbour front, provided a wonderful opportunity to develop a new type of flexible structure that could bridge the gap between the historical significance of the existing buildings of the harbour area and a visionary view of the future use for the entire development area.

The building expresses itself as a clearly defined, hovering box. The long horizontal lines of the balconies reinforce the overall direction and layering of the functions allowing the building to be both recognizable as a whole and as a collection of many smaller elements. The balconies provide both shading from the warm summer sun as well as a certain degree of privacy when looking up to the building from below. With floor to ceiling glass, the use of natural daylight in the spaces is optimized as well as the reinforcement of the physical connection from the inside to the fantastic scenery outside. Seen from the plaza and the river, the smooth light lines of the concrete balconies and railing have a maritime feeling about them.

The façade is elegant and timeless taking full advantage of the spectacular location, while carefully considering the energy requirements for a modern building of this type. Seen from a distance, the panels play together with the floor to ceiling glass areas to reinforce the simplicity and horizontality of the overall structure. Because of the varying depth of the façade in relation to the balcony edge, fantastic and functional outdoor spaces for the residents are created.

The open, active and playful ground floor adds to the quality of life along the river’s edge by taking full advantage of the buildings location as a link between the river Rhine and the historical edge of the harbour area. The higher floor height and the physical openings between the promenade and the plaza ensure that there is a direct connection and view to the wide expanse of the river and provides an extra feel of openness along the length of the building. The atmosphere at the ground level is very inviting and integrate into an interesting and functional urban space. Wide stairways to the southeast and a plaza-like quality to the southwest make the building the centre of activity along the waterfront.

 

Rheinkai 500 mixed-use bygning

Mixed-use-bygningen på Mainz’ havnefront har været en fantastisk mulighed for at udvikle en ny fleksibel strukturtype, der kunne bygge bro mellem havnens historiske betydning og visionen for områdets fremtidige brug.

Bygningens udtryk er en klart defineret svævende boks. Balkonernes lange horisontale linjer er med til at gøre bygningen genkendelig både som helhed og som en samling af mange mindre elementer. Balkonerne giver både skygge på varme sommerdage og samtidig en vis grad af privatliv, når man kigger op på bygningen nedefra. Med glas fra gulv til loft er brugen af naturligt dagslys optimeret samtidig med at den fysiske forbindelse mellem husets indre og det fantastiske landskab udenfor styrkes. Set fra pladsen og floden skaber betonbalkonernes bløde lyse linjer en maritim stemning.

Facaden er elegant og tidløs og drager fuld nytte af den spektakulære placering samtidig med at moderne energioptimering er taget i betragtning. Set på afstand spiller panelerne sammen med gulv-til-loft vinduerne og styrker dermed bygningens overordnede udtryk af enkelthed og horisontalitet. Den varierende dybde mellem facade og balkoner er der skabt fantastiske og funktionelle udendørs arealer for husets beboere.

Den åbne, aktive og legende stueetage skaber et unikt og livligt miljø langs flodbredden ved at drage fuld nytte af husets placering som link mellem Rhinen og den historiske del af havnen. Det eleverede gulv og åbningerne mellem promenaden og pladsen sikrer at der direkte adgang og udsigt til floden og giver en øget følelse af åbenhed langs bygningens længde. Stueetagens atmosfære er meget imødekommende og integrerer et funktionelt bymiljø. Med brede trapper mod sydøst og et torvemiljø mod sydvest bliver huset et aktivt knudepunkt ved havnefronten.