11 år gammelt design til ny tysk buebro er stadig det foretrukne valg

Arkitektur med merværdi. Dronefilm med overflyvning af blandt andet Cykelslangen.

DISSING+WEITLING prækvalificeret til projektkonkurrence om udviklingen af området ved Kulkransporet i Aarhus

Foto: Aarhus Kommune

Foto: Aarhus Kommune

Anført af Transform og i selskab med Lendager, VEGA landskab og Søren Jensen ingeniører skal vi være med til at give et bud på, hvordan området omkring Kulkransporet kan blive en dynamo i udviklingen området. Sydhavnskvarteret skal revitaliseres og omdannes til en bydel kendetegnet ved erhverv, byliv og mangfoldighed.

Sydhavnskvarteret er fyldt med historie og betydning for Aarhus og aarhusianerne. Det tidligere industriområde var et stort aktiv i udviklingen af Aarhus til en moderne storby. Gennem et halvt århundrede var området domineret af tung industri, og kulkranen kørte frem og tilbage på sin høje betonbro og flyttede kul fra skibene på havnen til byens gasværk. Kulkranen er væk for længst, men betonbroen består og skal være omdrejningspunkt i den kommende revitalisering af området. 

Området er nu begavet med et markant kulturmiljø med en god blanding af kunstnere, kreative erhverv. Der er både veletablerede og nyere virksomheder, og der er væresteder for socialt udsatte. Hertil kommer flere bevaringsværdige bygninger og kulturspor i form af byens gamle kødby og det tidligere kraftværk, som er med til at give området sin særlige rå og dragende industrihistoriske karakter. Denne stemning skal naturligvis bevares og styrkes samtidig med at området får et markant nyt byrum, der er attraktivt for alle og skaber nye urbane sammenhænge.

Foto: Thomas Lillevang

Foto: Thomas Lillevang

”Konkurrencen skal vise, hvordan Kulkransporet kan styrke sammenhængen i hjertet af Aarhus, og hvordan sporet kan knytte de kommende byggerier i Sydhavnskvarteret sammen, samt hvordan erhverv, byliv og social mangfoldighed kan berige hinanden omkring denne nye stærke og venlige forbindelse”, som kommunen skriver i konkurrenceprogrammet.

Aarhus Kommune har planer om at udarbejde en udviklingsplan for hele Sydhavnskvarteret i løbet af 2017. Kommunen har derfor iværksat konkurrencen om Kulkransporet for at kickstarte udviklingen af Sydhavnskvarterets bynære havnearealer, som kommer til at give Aarhus nye centrale bydele, en ny skyline og en række ikoniske byggerier og byrum.

Konkurrencen løber hen over sommeren, og vi glæder os til samarbejdet med de andre rådgivere på vores spændende hold.

Læs mere om projektkonkurrencen om udviklingen af Kulkransporet