mt højgaard hq

MT Højgaard HQ

H-S-DW 4724-039-H copy.jpg

facts

MT Højgaard HQ
Headquarters
Gladsaxe, Denmark
2000

Completed 2000

Floor area: 8,385 m2

Client: MT Højgaard
Architect: DISSING+WEITLING architecture
Engineer: Steensen & Varming

Photos: DISSING+WEITLING architecture

fakta

MT Højgaard HQ
Hovedsæde
Gladsaxe, Danmark
2000

Udført 2000

Etageareal: 8.385 m2

Bygherre: MT Højgaard
Arkitekt: DISSING+WEITLING architecture
Ingeniør: Steensen & Varming

Fotos: DISSING+WEITLING architecture

MT Højgaard HQ

The MT Højgaard corporate headquarters in Gladsaxe, north-west of Copenhagen, is centred around a large atrium extending to the full height of the building. With its reception, library, restaurant, travel office, lounge and teaching facilities the atrium houses the company’s many shared functions which makes it a natural area for both employees and visitors to congregate. The office areas – almost entirely open‑plan offices with few individual office units – are housed in two parallel building carcases with direct views into the atrium from all floors. The basement houses teaching and training rooms, wellness and fitness rooms as well as parking facilities and technical rooms.

The construction of the new headquarters for MT Højgaard is the first stage of an overall plan for the development of an area north of Copenhagen. The building is designed as two parallel blocks of different lengths containing mainly offices, together with a block linking the two and partly containing common facilities and accommodation for the manage ment as well as accentuating the main entrance. The three elements surround and open towards an atrium, which is the focal point of the building. 

The atrium extends through the full height of the building and forms its heart - a living and inspiring meeting place, which throughout the day forms the frame work for many different and changing functions, such as reception, library, lounge, restaurant and educational facilities. The office wings are fitted out according to the New Office concept in an open and flexible environment and largely without cell offices. Classrooms, exercise rooms, parking and technical rooms are placed in the basement. The building’s outward appearance is of precise office blocks covered with a tile screen which is pierced with horizontal window strips. Lighting is concentrated around the entrance area and the atrium in order to guide the visitor naturally to the main entrance and atrium.

 

MT Højgaard HQ

MT Højgaards hovedsæde i Gladsaxe er centreret om et stort atrium der spænder ud i bygningens fulde højde. Med reception, bibliotek, restaurant, rejsecenter, lounge og undervisningsrum danner atriet ramme om virksomhedens mange fællesfunktioner og fungerer således som et naturligt samlingspunkt for både ansatte og besøgende. Kontorområderne - indrettet som åbne kontormiljøer stort set uden cellekontorer - er placeret i to bygningskroppe der ligger parallelt med direkte kig til atriet fra alle etager. Kælderen rummer undervisningsrum, velfærds- og fitnessrum samt parkering og teknikrum.

Bygningen er udformet som to parallelle kontorfløje der bindes sammen af en tværgående bygning med hovedindgang, fællesfunktioner og mødelokaler. De tre elementer omkranser og åbner sig mod et centralt glasoverdækket atrium. Kontorfløjene er indrettet efter "New office" konceptet med udgangspunkt i virksomhedens behov for vidensdeling og udvikling. Åbne kontorenheder med uformelle møderum, stillekontorer og øvrige kernefunktioner er placeret midt i fløjene, og opdeler derved de store kontorområder. Virksomheden har med stor succes siden indflytningen i 2000 udnyttet den fleksible indretning til at flytte funktioner og afdelinger rundt adskillige gange.

Atriet danner ramme om mange forskelligartede funktioner. Her findes domicilets reception, bibliotek, lounge, restaurant, café, møde- og undervisningsrum. I tæt samarbejde med bygherren er der skabt mange forskelligartede miljøer der flittigt bruges gennem hele arbejdsdagen til alternative arbejdspladser, socialt samvær, uformelle møder og fordybelse. I atriets sydlige del findes en terrasseret have der giver karakter til hele atriet. Kontorarbejdspladserne har dermed enten dagslys og udsigt til omgivelserne eller udsigt over de grønne træer og de liv der udspiller sig i atriet.